Feedback in je financiën 

We leven in een wereld van feedback. De weegschaal geeft ons feedback over ons gewicht. De bloeddruk meter geeft (deels) feedback over onze gezondheid, een functioneringsgesprek geeft feedback over jouw prestaties op het werk. Een cijfer geeft feedback op hoe je je toets of examen hebt gemaakt en de deuk in je auto geeft je feedback over je rijprestaties. Overal krijg je feedback.
Feedback is belangrijk. Feedback in je financiën is net zo belangrijk. 

In zijn algemeenheid is feedback een belangrijke bron van informatie over onszelf en onze omgeving. Het probleem is dat wanneer de feedback ons niet bevalt, we deze belangrijke informatie soms veranderen of zelfs blokkeren.

In dit artikel gaan we het onderwerp van feedback in je financiën onder de loep nemen. 

Financiële feedback

Een gezonde omgeving is een omgeving die feedback geeft. Kijk eens naar het volgende rijtje:

2 x 3 = 6

3 x 3 = 9

4 x 3 = 12

5 x 3 = 16

6 x 3 = 18

8 x 3 = 24

Van jongs af aan zijn we geprogrammeert om fouten op te sporen. En omdat het zo in onze programmering zit, hoef je er geen enkle moeite voor te doen om die fouten te zien, toch?

De ene persoon is iets meer geneigd die fouten sneller te herkennen, maar we kunnen het allemaal. Het zit zelfs in ons DNA. Het is overlevingsmechanisme. Lang, lang, heel lang geleden aten we dingen rechtstreeks uit de natuur, bijvoorbeeld besjes uit een boom of struik. Er stond geen houdbaarheidsdatum op. 

Stopte je per ongeluk een verkeerd besje in je mond, dan ging je eraan. Het goeie besje? Dan bleef je leven. Zo ging dat ongeveer. Het was van levensbelang. 

Feedback in je financiën

Inmiddels zijn we wat verder, maar dat mechanisme werkt nog steeds zo.

Jaren geleden ging ik met een opleiding op een survival-kamp. Fantastisch! Op een van de avonden maakten we nasi. Niet echt survival food, maar na twee dagen slecht eten, aten we ons een slag in de rondte. Heerlijk was het. Die nacht kwam ik erg veel mede-studenten rondom de toiletten tegen, want we hadden massaal een voedselvergiftiging opgelopen. Vervelend, maar blij dat we die avond toevallig bij toiletten verbleven. 

Een jaar of vijf, zes later was ik bij iemand en die kookte… nasi! Ik had er zin in totdat de geur van nasi mijn neus bereikte. Direct sloeg mijn systeem in alarm en had ik gegeten en gedronken!!

Feedback is belangrijk, want dan kun je bijsturen.

Stel dat je een avondje gaat bowlen met je vrienden en vriendinnen. Hartstikke leuk en hopelijk ook gezellig.

Dit is een bijzondere bowlingbaan, want in plaats van dat je de kegels kunt zien, ga je hier bowlen met oordoppen in en er hangt een groot gordijn aan het begin van de baan waardoor je de kegels niet kunt zien. 

Kortom, je rolt die bal, maar je hebt nagenoeg geen idee waar die terecht komt. 

Het wordt nog mooier, want een week na dit gezellige avondje krijg je de uitslag met de post toegestuurd.

Het is een vorm van geblindeerd darten en je hebt geen idee van de score. De lol gaat er snel vanaf.

Financiële feedback

We hebben allemaal feedback nodig, want daar leren we van. Toch krijgen we vaak liever geen feedback. Na een schoolsysteem doorlopen te hebben waarbij de rode pen van de juf (of meester) regeert, beangstigt feedback ons soms ook. 

Anderen zijn bang om je te vertellen wat je moet horen uit angst om niet aardig gevonden te worden of – zoals in Amerika vaak gebeurt – aangeklaagd te worden. Vrienden en collega’s praten achter je rug omdat ze de moed niet hebben om je aan te spreken. Dit is geen gezonde omgeving.

In een gezonde omgeving krijg je veel feedback. Feedback is er voortdurend en meestal is de informatie ‘onbetaalbaar’ als je bereid bent om die te ontvangen. In de meeste gevallen is het nog gratis ook!

Ken Blanchard zei ooit eens: feedback is breakfast for champions (but sometimes it can be hard to digest).

Wanneer je de belastingen betaalt, is dat feedback. Als je harder werkt, maar niet genoeg verdient, is dat feedback. Als je overspannen raakt of een burnout krijgt, is dat feedback.

Terwijl ik dit artikel schrijf, krijg ik onmiddellijk feedback van de spellingscontrole: 

Financiële feedback

Als je meer tijd doorbrengt met je werk dan met je partner en/of kinderen is dat feedback. Je levensstandaard is een enorme bron van feedback. Alles wat je om je heen hebt verzameld is feedback inclusief je banksaldo. 

Het is geweldige informatie die de echte wereld je aanreikt. Je hoeft niet hooggeschoold te zijn om feedback te kunnen begrijpen. Het enige wat je hoeft te doen is kijken naar de wereld en luisteren naar de feedback. 

1. Als je jezelf wilt verbeteren, zoek dan naar feedback. Het is overal te vinden.  Dat is waarom coaches en mentoren zo belangrijk zijn. Het vereist moed om feedback onder ogen te zien. Groei ontstaat door alles feedback te interpreteren. Ongeacht of je de feedback leuk vindt of niet, als je de moed hebt om ernaar te luisteren en ervan te leren, zul je vooruitgaan. 

2. Geef alleen feedback als er om gevraagd wordt. Mensen kunnen vreselijk kwaad worden van ongevraagde feedback. Als je het zo belangrijk vindt, vraag dan eerst om toestemming en respecteer het antwoord wat je krijgt. 

Eerder is al even de feedback in je financiën aangestipt. Je levensstandaard is een vorm van feedback. Dat is een grote. Kijk daarom naar je omzet, je kosten, type kosten, je marges, je klanten, welk type klanten bedien je, wie zijn je zakelijke vrienden.

Goede boekhoudsoftware geeft je misschien wel driekwart van de informatie die je nodig hebt. Je hebt het beschikbaar. Kijk je er ook naar? Negeer je het, dan is het een soort van bowlen met een gordijn en wachten op de uitslag volgende week maandag.

Ja, feedback in je financiën en feedback in het algemeen is altijd te laat. Feedback is een vorm van autorijden via de achteruitkijkspiegel. Het is een deel van het plaatje en je mist natuurlijk een belangrijk deel. Toch is het zinvol omdat we niet de snelheid handelen hebben die een auto wel heeft.

In het ‘echte’ leven kunnen we prima bijsturen. Daarbij komt dat we simpelweg niet beschikken over de informatie die ons in het verschiet ligt zoals je bij een auto met een weg met drempels en hobbels wel hebt.

Feedback financiën

 

We maken daarom een inschatting van de toekomst, we doen aannames van potentiële drempels en hobbels, kijken terug met de feedback en sturen op die manier bij.  

Een goede boekhouder houdt zich niet alleen bezig met het verwerken van jouw cijfers, maar ook met advies. Oftewel, een goede boekhouder geeft je eerst feedback. Daarbij kan de boekhouder iets vertellen over de weg die voor je ligt, bijvoorbeeld als het gaat over veranderende regelgeving van belastingen. En er zijn nog veel meer dingen waarbij de boekhouder een signaleringsfunctie heeft. 

Onderschat de waarde van feedback in je financiën niet. Dat maakt een goede boekhouder erg belangrijk. Zie ook blog 5 geen kostenpost maar. 

Soms is het niet leuk wat je te horen of te zien krijgt en hebben we de neiging het te negeren. Dat is misschien niet het verstandigste, natuurlijk.

Face it, deal with it, become a champignon! 

Wil je een keer een bakkie koffie (of thee) bij ons drinken? Dan zijn dat onze kosten uiteraard en we helpen je graag een stapje verder. 

Financieel feedback