Geen kostenclub maar een opbrengstenvereniging

Ken je je boekhouder? Weet je wie jouw administratie verzorgt? Spreek je de mensen wel eens die jouw btw aangifte doen? Vaak zien we de boekhouder of het administratiekantoor als een noodzakelijk kwaad. “Zij kosten veel geld. Dus, niet te vaak bellen of mailen!”
In dit artikel lees je hoe een goed administratiekantoor geen kostenclub maar een opbrengstenvereniging is.

Kosten en betalen doen pijn. Investeren en uitgeven is vaak een stuk leuker terwijl het toch min of meer hetzelfde is. Ergens voelt het wel anders. Gevoel is belangrijk, maar onder aan de streep komt het toch op hetzelfde neer: de winst is minder geworden.

Kostenclub

Omzet min kosten is winst. En of je die kosten nu investeringen of uitgaven noemt, maakt voor deze simpele rekensom niets uit. 

Lees het artikel: Help, ik maak winst! Tuurlijk is winst maken geen probleem. Soms wordt het wel zo ervaren omdat de belastingdienst graag jouw winst komt ophalen. 

Zo wordt de factuur van jouw administratiekantoor als kosten verwerkt in je boekhouding. Feitelijk is dat juist natuurlijk. Het zijn immers kosten. En kosten doen zeer. Ook al wordt er gezegd dat de kost voor de baat uitgaat! 

Stel nu dat de kosten die je voor je administratie maakt op z’n minst weer terugverdient.

Met jouw onderneming ben jij de oplossing voor een probleem van jouw klanten. Zij hebben ergens pijn (soms letterlijk!) en jij kunt die pijn verlichten of wegnemen. 

Een klant heeft kiespijn en gaat niet naar de groenteboer, maar naar de tandarts. Daarom is die specifieke klant naar een tandarts gegaan. Anders had hij nu een krop sla én nog steeds kiespijn gehad.

 Vermoedelijk kun jij het verlangen van een klant heel goed invullen. Het verlangen van genieten in een prachtige achtertuin. 

Bij het uitvoeren van de opdracht maak je waarschijnlijk ook wat kosten of die kosten heb je eerder in het traject gemaakt. Hoe dan ook, jouw factuur min de kosten is de winst. 

Boekhouder

De meeste administratiekantoren en boekhouders zijn  geen verlengstuk van de belastingdienst. Zij vinden belastingen ook niet leuk. Echt niet. Toch moeten boekhouders goed op de hoogte zijn van alle belastingregels. Het is namelijk zeer complex. Sommige mensen vinden die materie op zich wél leuk en fascinerend. Maar betalen? Nee, daar wordt niemand echt heel blij van.

Je kunt prima beargumenteren dat belastingen nodig zijn, want daarmee maken we mooie wegen met straatverlichting, enigszins goede scholen, prima gezondheidszorg en nog veel meer van dat soort voorzieningen. 

Toch zijn er vrij weinig mensen die dit jaar bereid zijn even duizend piek meer te betalen. Daarom moeten de verschillende aangiftes kloppen. Bij te weinig belasting krijg je gedonder. Bij teveel zul je men in Heerlen niet echt horen mopperen. 

Belasting

Een belangrijk deel van het werk van administratiekantoren is daarom het verzorgen van een correcte aangifte. Dat kan gaan om de aangifte van de btw, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Mogelijk heb jij te maken met andere of een combinatie van deze belastingen. 

Zelf aanmodderen kan, natuurlijk, maar bij voorkeur werk je samen met experts op dit gebied.

Saai en vervelend??? Misschien voor jou. Wij vinden het een uitdaging, wij vinden het leuk en toch zijn we leuke gasten. Althans dat hebben we gehoord van verschillende klanten!

De eigenaar van dit bedrijf had een bescheiden winst. Door een klein foutje moest hij een boete betalen die hoger was dan de belasting over zijn winst. Bizar!! 

Belasting

De vorige boekhouder was eventjes vergeten uitstel aan te vragen. De belastingdienst heeft vaste boetebedragen. Zo komt er een boete voor het te laat aanleveren van maar liefst € 2.757 overheen. Die boete is hoger dan de te betalen belasting. Heel zuur, natuurlijk. 

Een administratiekantoor verdient zich op deze manier niet terug, maar had het zorgvuldig gehandeld dan had dit bedrijf geen boete gekregen. Nu betaalt de klant belasting,  een boete plus de kosten van de dienstverlening van dit kantoor. Veel erger kan niet.

Vergeet je de btw-aangifte op tijd in te dienen dan ligt er ook een boete op je te wachten. 

Terwijl jij druk bezig bent met je onderneming, zorgt een goed administratiekantoor dat in ieder geval alle aangiften op tijd zijn gedaan. Zo worden dure boetes voorkomen.

Op ons kantoor hebben we het vaak over triple A dienstverlening: Administratie, Automatisering en Advisering.

De administratie is niet direct een onderwerp waarbij het op een feestje een stuk gezelliger wordt. Toch zijn de effecten van een strakke administratie groot: rust, ruimte voor groei en ontwikkeling, ontplooiing en fun. Dit zijn zaken die je wel op een feestje kunt noemen!

Bij automatisering denken we natuurlijk aan slimme computers die al het werk overnemen.
Zeker nu dat Chat GPT hot & happening is, worden bepaalde taken en zelfs banen overbodig. Dat is voor ons vakgebied niet anders. Dat maakt dat wij niet bang zijn voor automatisering en AI, maar dit juist omarmen, want hiermee komt er meer tijd vrij voor het allerbelangrijkste: advisering. 

Administratiekantoor

Een goede boekhouder of administratiekantoor verzorgt niet alleen de boekhouding, maar signaleert vooraf kansen en bedreigingen. Oftewel, geeft adviezen. De adviezen hebben niet alleen te maken met belastingen. Zo houdt een goede boekhouder meer dingen in de gaten. 

Denk hierbij aan zaken als:

  • Kilometervergoeding van een privéauto of advies bij een zakelijke auto.
  • Hulp en advies bij de zelfstandigen aftrek en startersaftrek
  • Begeleiding bij investeringen en de afschrijving van deze investeringen. 
  • Hulp bij belastingaftrek van investeringen in relatief kleinere bedrijfsmiddelen.
  • Hulp bij belastingaftrek van milieu gerelateerde investeringen. 
  • Herstructurering in verband met risico’s en aansprakelijkheid.
  • Internationale btw vraagstukken.
  • Ondersteuning bij ERP, CRM en voorraadbeheer in combinatie met een boekhoudprogramma.
  • En, wij hebben een uitstekend netwerk  van vele specialisten. Een enkele keer gaat een vraag boven onze pet. Dan schakelen we hulp bij van een expert op dat specifieke stuk.

Geen kostenclub maar een opbrengstenvereniging. De kost gaat voor de baat uit: eerst moeten er kosten gemaakt worden, voordat er iets verdiend wordt. Dit is geen nieuws voor de ondernemer. Zo werkt het gewoon.

Direct denken we aan investeringen, want die schaf je juist aan voor de groei van je onderneming. 

De dienstverlening van administratiekantoren staat mogelijk niet hoog op jouw wensenlijstje. 

Logisch, want dat kost geld. Een goed administratiekantoor verdient zich wel terug door volop met jouw onderneming mee te denken. 

Eerst door fouten uit jouw administratie te halen en het belangrijkste: de advisering. Er zijn veel bedreigingen waar je rekening. mee hebt te houden. Gelukkig zijn er ook veel kansen.

Het grote probleem hiermee is dat je een soort van insider moet zijn om die bedreigingen te vermijden en die kansen te benutten. 

Wil je een keer een bakkie koffie (of thee) bij ons drinken? Dan zijn dat onze kosten uiteraard en we helpen je graag een stapje verder. 

Opbrengstvereniging