Help, ik maak winst!

Help, ik maak winst! Nou, fantastisch, toch? De meeste mensen hoor je hier niet over klagen…. totdat het gedoe met de blauwe enveloppen begint. 

Je hebt een goed product of fantastische dienst. Je zet het vol enthousiasme in de markt. Je bouwt met flinke zichtbaarheid aan je merk en voordat je er erg in hebt, heb je klanten! Klanten die alleen met jou willen werken omdat jij hun specifieke problemen oplost. Iemand anders doet het niet of niet goed genoeg.

Daarom is omzet maken en facturen sturen voor jou niet zo’n groot probleem. Daar ligt de uitdaging niet. Het klinkt misschien gek, maar voor een aantal ondernemers is winst maken wél een uitdaging. Toch gaat het dáár juist om in jouw bedrijf.  

Ik maak winst

Winst is een heel simpel rekensommetje: omzet min kosten is winst. 

Winst is een overblijfsel tijdens het uitoefenen van je bedrijf. 

De razend interessante methode van Profit First – hier is de link naar het boek – draait de boel om. Het stelt dat jij bepaalt wat de winst zal zijn. De berekening ziet er dan iets anders uit:

Omzet – winst = kosten.

Dit is wel een zeer interessante benadering en absoluut de moeite waard van het onderzoeken. 

Winst

Kijk naar je eigen bedrijf. Zijn de kosten nu hoger of lager toen je begon?

Bij de meeste ondernemingen zijn de kosten gestegen en houden die min of meer gelijke tred met de omzet.

Dit is vergelijkbaar met de o-zo-bekende ‘rat-race’ waar veel mensen in zitten: aan het einde van de maand is het geld op en moet er snel weer gewerkt worden. Of zoals wel eens gekscherend wordt gezegd: aan het einde van mijn geld, houd ik altijd nog een paar dagen over!

Wanneer je omzet groeit en je kosten groeien in dezelfde mate mee, dan neemt de winst niet significant toe. 

Bij veel ondernemingen gaat het als volgt:

Omzet (€ 100) – kosten (€ 95) = winst (€ 5). Winst is een soort toevalsproduct geworden, een overblijfsel.

Draai het om en winst wordt je hoofdproduct. Kosten wordt het focuspunt, want aan het einde van de maand is het geld simpelweg op! 

Omzet (€ 100) – winst (€ 10) = kosten (€ 90). 

Dit is een gigantische shift in denken, doen en mindset, want dit verandert je bedrijf volledig. In plaats van een kosten gedreven organisatie wordt het bedrijf een winst gedreven organisatie.

Ja, maar… ik let al zo op de kosten…?? 

Letten op de kosten is een goed begin. Er daadwerkelijk iets mee doen is nog beter. Sterker nog, geforceerd de kosten omlaag brengen omdat het niet anders kan… is het beste.

In het bovenstaande voorbeeld blijft er slechts 90 over voor de kosten. Wanneer dat het geval is, wordt je creatieve brein en je vindingrijkheid gestimuleerd.

Als je wilt afvallen dan is sporten een goed idee. Je calorie inname verlagen is een nog beter idee. Geforceerd je calorie inname verlagen is het beste. Stel dat we de samenstelling van je dieet niet veranderen. Dan is er maar één manier om minder calorieën binnen te krijgen: minder eten. Dat is voor veel mensen niet een heel aantrekkelijk beeld.  

Neem bijvoorbeeld een kleiner bord, of eet met kleiner bestek, of doe beiden. Ga om 8 uur ’s-avonds je tanden poetsen. De meeste mensen gaan dan niet meer snacken daarna. Stom, maar dit soort kleine life-hacks die werken!

Dieet

Ergens kwam ik deze zin tegen en die vond ik wel grappig:

“Spend less than you earn. Eat less than you burn.”

Het rijmt ook nog!

En dat is het financiële dieet en het recept naar rijkdom.

 1. vergroot je inkomsten
 2. verlaag je uitgaven
 3. investeer het verschil
 4. herhaal, herhaal en herhaal

Ingewikkeld is het niet, maar de meeste mensen doen het niet.

Eén keer is makkelijk. Twee keer gaat ook nog wel, maar om dit continue te doen is blijkbaar minder gemakkelijk. 

Wanneer je die ene euro niet uitgeeft, hoef je die niet meer met werken te verdienen en zelfs het drievoudige niet.

Uitleg?

Stel je verdient € 3 extra. Dan gaat minimaal een derde naar Den Haag. Je houdt € 2 over.

Wanneer je twee euro meer verdient, is men geneigd die ook uit te geven. Dat is de wet van Parkinson: je verbruikt wat je tot je beschikking hebt.

Die zak chips, de tandpasta, de benzine in je tank, je tijd.

Je verbruikt wat je hebt. 

Heb je minder tot je beschikking dan hebben mensen de neiging zuiniger te doen.

Bespaar eerder € 1.000 euro. Dat is vaak makkelijker dan je omzet met € 3.000 omhoog te brengen.

Dan maar een keer geen koffie van de Starbucks of neem de lunch van thuis mee in plaats van een duur broodje bij ik-weet-niet-wie…

“Ja, maar ik heb het verdiend…”

Ja, je hebt het uitgegeven! 

“Ja, maar alles is veel duurder geworden…”

Ja, klopt helemaal. Wees daarom extra scherp op die uitgaven. 

In de privé sfeer bestaat er zo’n fenomeen als lifestyle inflation. Dit betekent dat bij een salaris verhoging de uitgaven mee omhoog gaan. Dan worden er spullen en diensten gekocht die men voorheen niet nodig had. 

Het makkelijkste voorbeeld is de auto of de woning. Die prima-werkende Volkswagen wordt ingeruild voor een nieuwere, grotere, luxere of misschien wel een audi.

Die tussenwoning, die prima is, wordt te koop gezet en het spulletje vertrekt naar een 2-onder-1 kapwoning. 

De verhoging van het comfort en alles wat daarbij hoort, lijkt heel logisch en rationeel. Je kunt er tig redenen en argumenten bij bedenken waarom dat logisch en rationeel is. 

In je bedrijf kun je ook een soort van lifestyle inflation krijgen. Let daar dus op. Zijn die kosten noodzakelijk of verhogen we ons comfort alleen maar.  

Bedenk nog eens waarom je je bedrijf begonnen bent. Winst maken was niet je eerste drijfveer. Je had andere motieven. Winst is een mooie bijvangst en nu we toch lekker bezig zijn, mag die bijvangst best wel de hoofdvangst worden, toch?

Lifestyle inflation

Terug naar het onderwerp: Help, ik maak winst! Misschien is het teveel??

Zoals gezegd is winst op zich geen probleem. Dat is juist leuk! Totdat het gedonder met de belastingdienst begint. Je betaalt namelijk belasting over de winst. Niet over de omzet.

Vroeger werd er nog wel eens gezegd: ‘ik gun je veel belasting!’ Mooi, want dat betekent dat je veel verdient. Maar de belastingpercentages gaan niet naar beneden dus die uitspraak klinkt in het huidige belastingklimaat een stuk minder leuk.

Daarom hier drie tips die te maken hebben met Help, ik maak winst!

 1. Is je winst groter dan € 140.000?

Heb je een eenmanszaak, ben je freelancer of noem je jezelf ZZP-er? En is je winst € 140.000? 

Let op: is je winst € 140.000?

Dan wordt het tijd om je bedrijf om te zetten naar een besloten vennootschap (bv).

Je houdt dan meer winst in je bedrijf en je betaalt minder belasting. 

Winst hoeft niet het enige argument te zijn om je bedrijf om te zetten naar een bv. De privé aansprakelijkheid is een ander belangrijke reden om te kiezen voor een bv-structuur.

Die genoemde winst en aansprakelijkheid zijn belangrijke criteria om te kiezen voor een bv-oplossing. Daarnaast zijn er andere variabelen die ook kunnen sturen op een bv. 

Winst maken

Neem daarvoor een keer contact met ons op. 

 1. Toch maar kosten maken?

Het bovenstaande betoog van omzet – winst = kosten werkt fantastisch. Op deze manier kom je mogelijk sneller aan die 140k winst.

Maar lukt dat nog niet? Dan zou je toch tegen de profit first regel in kunnen gaan: meer kosten maken. 

Meer kosten drukt de winst naar beneden. Minder winst betekent dat je minder belasting betaalt aan het einde van de rit. 

Wees kritisch of liever gezegd, wees zelfbewust. Het is namelijk heel gemakkelijk om allerlei kosten te maken. Vraag je altijd af of het daadwerkelijk bijdraagt aan je onderneming. 

Voorbeeld: een nieuwe lease-auto is vooral de eerste twee weken leuk. Daarna is het gewoon weer een vervoermiddel. De kosten blijven wel terugkeren. 

Uiteraard is minder belasting betalen niet het ultieme doel. Toch kan het een overweging zijn. Helaas is de belastingdienst niet helemaal achterlijk. Neem contact op met ons om af te stemmen over wat wel en niet kan in dit kader. 

Belasting betalen
 1. Eenmanszaak? Mogelijk kun je middelen

Tijdens het schrijven en publiceren van dit artikel bestaat de middelingsregeling van belasting nog. Dit is vooral interessant wanneer je inkomsten in een periode van drie aaneengesloten jaren sterk van elkaar verschillen. 

Die verschillen kunnen om verschillende redenen ontstaan, bijvoorbeeld doordat je uit een goed betaalde baan stapte en nu je eigen bedrijf opstart waar de inkomsten nog even niet zo hoog zijn, of je werkt freelance en hebt een paar maanden een sabbatical genomen en er zijn meer redenen te verzinnen waardoor het inkomen sterk kan verschillen. 

 1. Wees blij! 

De laatste tip is misschien wel de allerbelangrijkste: wees blij! Al je inspanningen zijn niet voor niets geweest. Het levert daadwerkelijk iets op. Het is goed om je te realiseren dat jouw werk niet alleen een goed inkomen oplevert, maar ook winst. Uiteindelijk gaat het daarom.

Wanneer je personeel in dienst hebt, geef hen waardering voor hun inspanningen. Zij hebben namelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan dit mooie resultaat. Trouwens het is goed om die waardering niet eenmalig maar structureel te uiten. Natuurlijk wel oprecht, want anders verlies je hen juist!

Geen personeel? Dan zijn er ook vele manieren om de winst te vieren. Wat je ook doet, zorg dat je er zelf blij van wordt. En maak de winst niet meteen helemaal op 😊

Eenmanszaak

Omzet maken en facturen sturen is meestal niet het grootste probleem voor ondernemers.

Gek genoeg is winst maken een grotere uitdaging. Toch is dat wél één van de redenen waarom je je bedrijf runt.

Stel dat je winst lekker stijgt dan zijn dit drie handige tips:

 1. zet je bedrijf om naar een besloten vennootschap (bv)
 2. ga kosten maken die de winst wat temperen
 3. misschien kun je het inkomen middelen
 4. wees blij!

Onze kracht zit ‘m bij tip 1, 2 en 3, maar we kunnen je ook goed helpen bij de vierde tip😊 

Meer weten? Neem contact met ons op.