Start jouw onderneming goed

Veel mensen hebben de ambitie om hun eigen onderneming te starten. Termen als vrijheid, autonomie, onafhankelijkheid, creatieve groei en uitdaging, persoonlijke groei en impact maken worden vaak gebruikt. Dit is geweldig en geeft goede energie.

In dit artikel “Start jouw onderneming goed” gaan we na wat erbij komt kijken.

Gelukkig hebben niet veel mensen het idee dat het met een eigen onderneming even lekker snel cashen is of dat het goed voor hun status is. Sommige mensen starten een onderneming om te ontsnappen aan een slechte baan of werkgever of ze starten hun bedrijf onder druk van anderen, bijvoorbeeld hun ouders.
Het kunnen allemaal drijfveren zijn, maar je voelt natuurlijk wel aan dat je het hiermee op lange termijn niet gaat redden. Daarom, start jouw onderneming goed!

Je ziet het zo vaak dat mensen prachtige ideeën hebben, er over praten, fantaseren, zelfs dromen, maar… het blijft bij die ideeën. Verder komen ze niet. Ze wachten op het juiste… nee, ze wachten op het perfecte moment om te beginnen. Dat moment komt er helaas nooit. Dit is de wanna-be ondernemer.

Je hebt ook mensen die misschien minder goede ideeën hebben, over minder ervaring beschikken, minder geschoold zijn en toch… hun bedrijf starten. De hell-yes ondernemer.

De wanna-be ondernemer zegt: “Ja, hoe kan dat nou, die hell-yes ondernemer heeft nauwelijks ervaring, een slecht idee of wat dan ook…” Toch, leert de hell-yes ondernemer sneller en meer dan de wanna-be ondernemer die langs de kant blijft staan.  

Start jouw onderneming

Degene die gewoon is gaan ondernemen zou zomaar kunnen falen. Een KvK onderzoek van een paar jaar geleden laat zien dat 30% van de ondernemingen alweer is gestaakt binnen een jaar na oprichting.

Natuurlijk kan het slagingspercentage variëren per branche en hebben veel factoren  invloed op die beslissing, maar dit percentage is best fors. 

Kijk je wat verder, bijvoorbeeld naar het overlevingspercentage over drie jaar, dan is 50% van de ondernemingen gestaakt. De helft! Dat is echt veel, terwijl elke onderneming is gestart met het idee om er over 10 of 20 jaar nog steeds te zijn.

Dit geeft niet een heel rooskleurig vooruitzicht. Soms kun je dit soort dingen maar beter niet weten 😊 

Dus, wat heeft de startende hell-yes ondernemer in ieder geval nodig: een snufje onwetendheid en flinke dosis moed. Geen roekeloosheid, maar moed.

Dat snufje onwetendheid gaat je helpen, want als je mogelijk alles van tevoren zou weten dan begin je er wellicht niet aan. Dat is die wanna-be ondernemer.

Kvk resultaten

 

De meeste wanna-be ondernemers beginnen nooit met hun plannen en ideeën de wereld in te slingeren omdat ze niet de moed hebben om het te doen. Natuurlijk, staat er veel op het spel en tegelijkertijd ook weer niet. ‘Je wint of je leert iets’, is het veel gebruikte mantra. 

Je weet dat 30% van de hell-yes ondernemers binnen een jaar de stekker uit hun onderneming haalt. Dus, áls het mis gaat, sta je niet helemaal alleen! Aan de andere kant, maar liefst 70% overleeft het eerste jaar wél! Best bemoedigend.

Toch heb je moed nodig. Moed is de bereidheid om de confrontatie aan te gaan met alles wat angst inboezemd én het te doorstaan. Dan heb je het over tegenslagen, onzekerheid, misschien zelfs intimidatie. Moed is besluit. Het is een daad. 

En je kent vast wel die mooie plaatjes van de comfort zone, learning zone en panic zone. Overal te vinden op het internet. 

Comfort zone, learning zone en panic zone

Je zou er ook nog dingen bij kunnen halen vanuit het werk van Carol Dweck over de fixed mindset en growth mindsets. Meer lezen over dit specifieke onderwerp? Lees dit mooie artikel (Engels) op Positivepsychology: How to leave your comfort zone

“All growth starts at the end of your comfort zone.” – Anthony Robbins.

Het zijn allemaal mooie wijsheden. Doen is echt anders.

Meer lezen, meer informatie verzamelen, meer vragen stellen is goed tot op zekere hoogte. Op een gegeven moment zul je in de actiestand moeten komen. Deze vraag gaat je daarbij helpen: welk kleine ding kan ik nu doen om dichter bij mijn doel te komen?

Een klein ding wat je altijd kunt doen is contact opnemen met een administratiekantoor. Een administratiekantoor heeft geen blikken met Moed klaarstaan, maar kan jou wel informeren wat er nodig is om jouw ideeën te concretiseren. 

Roekeloosheid of onbesuisdheid zijn meestal niet de karaktereigenschappen van de meeste boekhouders. Dat maakt dat een gesprek met hen juist zo waardevol kan zijn. 

Je onderneming starten lijkt een grote stap, maar is het feitelijk niet. Na een KvK inschrijving is er nog niet veel veranderd. Na de inschrijving ga je weer gewoon naar huis en kun je in alle luwte met je leven verder gaan. 

Dat gebeurt vaak en zo bestaan er duizenden hobby-ondernemingen. Niets mis mee, natuurlijk.

Wil je wel die echte vrijheid en autonomie ervaren dan zul je uit die hobby-sfeer moeten komen. Dat betekent all-in gaan in plaats van een beetje. 

KvK

Natuurlijk is het dan belangrijk om ondersteuning te krijgen van experts op het gebied van cijfers en ondernemen. Daarbij is een goed administratiekantoor essentieel. 

Ben jij de hell-yes ondernemer en ga je all-in? Neem dat contact op met ons. Je krijgt een gratis gesprek en dan verkennen we de beste opties voor jou. En om in de populaire engelse termen te blijven: no strings attached!

Bakkie doen? Stuur even een berichtje en we nemen contact me je op. We helpen je graag een stapje verder.

Onderneming starten