Heb ik een accountant nodig?

Ondernemen is een levensveranderende bezigheid. Levensveranderend in de zin dat jij als ondernemer continu met groei en ontwikkeling bezig bent. De hele dag ben je bezig om dingen nog beter te maken. 

Wanneer je je producten of diensten in de markt zet, dan veranderen de levens van jouw klanten net zo. Misschien is het niet zo dramatisch, maar in wezen werkt het wel zo. De klant heeft namelijk een probleem en jij hebt de oplossing. Als die oplossing veel beter is dan het probleem wat mensen of bedrijven ervaren, dan heb je een ‘deal’. En daarmee heb je het leven van iemand, een aantal mensen of van een bedrijf een stuk aangenamer gemaakt. 

Stel je voor dat iemand hoofdpijn heeft en jij verkoopt pleisters. Dan heb je op dat moment niet de juiste oplossing voor die persoon met hoofdpijn. Hoe goed en geavanceerd jouw pleister ook is, die persoon zal het niet waarderen. Dat betekent niet dat die persoon het niet begrijpt. Hij of zij ziet gewoon geen voordeel bij jouw goedbedoelde oplossing. Sterker nog, het helpt hem niet, dus, het is geen oplossing voor dit specifieke probleem. Ga dan niet harder praten, maar help iemand om de oplossing te vinden binnen jouw netwerk. 

Wanneer jij een hoofdpijnoplossend middel verkoopt, dan is diezelfde klant bereid om naar jou te luisteren. De prijs doet er vaak minder toe zolang jij de oplossing goed kunt communiceren.

De allerbelangrijkste reden om een administratie bij te houden is om heel concreet te maken hoe de beslissingen van jou als ondernemer uitpakken. De cijfers vertellen het verhaal. Je leest er nog meer over in dit artikel: de vreemde taal van ondernemen.

Met een goed inzicht in je cijfers kijk je feitelijk achteruit in de spiegel. Op basis van jouw beslissingen zie je direct de gevolgen en zo kun je met die kennis keuzes maken richting de toekomst.

Dit is primair waar een administratie voor bedoeld is: inzicht, zodat je betere beslissingen kunt nemen voor jouw succesvolle onderneming.

De verwarring voor het nut van de administratie ontstaat omdat je administratie gebruikt wordt om te voldoen aan alle belastingverplichtingen. Die verplichtingen worden niet minder, helaas.

Veel ondernemers ervaren daarom dat administratiekantoren een verlengstuk zijn van de belastingdienst. 

Die verwarring is volstrekt verklaarbaar omdat belastingen zo’n enorme invloed hebben op ons leven. Wanneer je alle belastingen bij elkaar optelt, kom je al snel richting de 60-70% belastingdruk in Nederland. Geen wonder dat belastingen zo’n invloed hebben. 

Maar een goed en betrouwbaar boekhoudkantoor is er niet voor de belastingen. Zij zijn er voor jou om je te helpen bij je onderneming. 

Heb ik een accountant nodig?

De meeste ondernemers hebben niet de kennis en kunde om alle cijfers overzichtelijk te krijgen. Daarbij komt nog eens dat het niet makkelijk is om de cijfers te vertalen. Wat betekenen al die cijfers allemaal? En hoe kan ik die gebruiken om betere beslissingen te maken?


Dit zorgt voor onduidelijkheid, onzekerheid en potentieel gedoe met de cashflow. Dit loopt nog wel eens behoorlijk uit de hand en dan is het natuurlijk al te laat. Gedoe met leveranciers, debiteuren, belastingdienst, et cetera. Het bestaansrecht van je onderneming komt op het spel te staan.

Goede en betrouwbare boekhouders kunnen dit voorkomen. Jij hebt als ondernemer slechts één eenvoudige taak: zorg dat al je transacties verstuurd worden naar je boekhoudprogramma. De boekhouder doet de rest. De boekhouder zorgt voor het inzicht en overzicht, signaleert de kansen en bedreigingen en deelt dit met de ondernemer.

Het leeuwendeel van de ondernemers heeft geen accountant nodig. Een boekhouder kan jou wel helpen om de problemen die hierboven genoemd staan te voorkomen. Maak gebruik van die diensten, want de kosten van een boekhouder wegen over het algemeen niet op tegen de kosten van fouten en het inzicht wat je ervoor terugkrijgt. 

Wanneer heb ik een accountant nodig? Je hebt een accountant alleen maar nodig voor de controle als je aan twee van de volgende drie criteria voldoet:

  1. Je omzet is meer dan 12 miljoen euro.
  2. Je balanstotaal is meer dan 6 miljoen euro.
  3. Je hebt meer dan 50 medewerkers (fte) in dienst.

Daarbij komt dat je twee opeenvolgende boekjaren aan twee van deze criteria moet voldoen. Anders heb je geen accountant nodig. Simpel, toch?


Kun je wel twee vinkjes zetten bij die criteria, dan ben je zogenaamd controleplichtig.
Je kunt nog steeds je hele administratie door een boekhouder laten verzorgen. De accountant controleert dan alleen het werk van de boekhouder. 

Verreweg in de meeste gevallen is een accountant duurder dan een boekhouder. Daarom laat je al het werk door een boekhouder doen en de controle door een accountant. 

Sommige ondernemers kiezen voor een accountant vanwege de advisering of een professionele uitstraling naar buiten. 

Logisch, want een accountant heeft meestal een paar jaar langer gestudeerd. Toch, kunnen de meeste boekhouders het grote werk voor je uit handen nemen. Je huurt vervolgens een accountant in voor een paar uurtjes. Zo optimaliseer je de krachten van beiden.

Meestal niet en in sommige gevallen wel. Let op de drie criteria waar je in twee boekhoudjaren aan moet voldoen:

1. Je omzet is meer dan 12 miljoen euro.

2. Je balanstotaal is meer dan 6 miljoen euro.

3. Je hebt meer dan 50 medewerkers (fte) in dienst.

Stuur even een berichtje en we nemen contact me je op. We helpen je graag een stapje verder.