Boekhouden: de taal van ondernemen

Boekhouden: de vreemde taal van succesvol ondernemen. Als ondernemer sta je aan het roer van je eigen schip. Je navigeert door de woelige wateren van de zakenwereld, waarbij je voortdurend keuzes moet maken die het succes van je onderneming beïnvloeden. Vaak gaat het lekker, zit je in een goede flow en loopt alles op rolletjes. Soms, zijn de tijden wat minder, maar weet je snel genoeg nieuwe oplossingen te bedenken.
En net zoals een reiziger die een vreemde taal probeert te begrijpen, kun je soms het gevoel hebben dat je een belangrijk aspect mist: de taal van boekhouden. Daar gaan we het in dit artikel over hebben: boekhouden de vreemde taal van succesvol ondernemen. 

Boekhouden

Natuurlijk begrijp je dat je buiten Nederland meestal niet wegkomt met de Nederlandse taal. Je zult de taal van dat land moeten spreken, wil je iets voor elkaar krijgen. Wanneer je die taal beheerst, wordt alles makkelijker en zelfs leuker!

Stel je nu voor dat de boekhouding een letterlijke taal is, net als Spaans of Chinees. De cijfers en financiële overzichten zijn de woorden en zinnen die je moet leren begrijpen. Een goede boekhouder is als een tolk die je helpt deze taal te ontcijferen. Hij ziet de cijfers en leest getallen als een spannend boek en hij begrijpt de onderliggende betekenis ervan. Hij kan je vertellen of je moet letten op kosten, verkoop, of misschien wel beide of juist iets anders.

Misschien ken je de quote: ‘laat me zien wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent’. Zo is het ook met jouw cijfers voor een boekhouder. De cijfers laten het verhaal zien. 

Ondernemen

Achter elk getal schuilt een verhaal. De winst- en verliesrekening, de balans en de kasstroomoverzichten vertellen het verhaal van je onderneming.

Een goede boekhouder kan deze verhalen ontcijferen en je helpen begrijpen wat er echt gebeurt. Misschien blijkt uit de cijfers dat je producten of diensten niet goed geprijsd zijn, of dat je juist kansen laat liggen aan de verkoopkant. Hoe los je liquiditeitsproblemen op? Wat zijn je marges en verbeter je die?
Door de taal van boekhouden te begrijpen, kun je het verhaal achter de cijfers lezen en proactief handelen. Een goede boekhouder helpt jou daar bij.  

Boekhouden

Sommige BN-ers maken een reisprogramma waarbij ze een exotisch land of gebied bezoeken. Zo inspireren ze de kijker terwijl ze zelf de meest geweldige reizen maken! Mooie baan, toch?
En wanneer ze die prachtige gebieden bezoeken en er verslag van doen, hebben ze vaak een tolk bij zich omdat het voor de meeste mensen niet mogelijk is om de taal even snel te leren. Engels, Duits en Frans lukt voor meestal nog wel enigszins. Alle andere talen wordt lastiger. 

Je hebt een vertaler, een tolk of een of ander vertaalprogramma op je telefoon of computer. 

Als drukbezette ondernemer is het niet anders. Je hebt geen tijd om jezelf volledig onder te dompelen in de taal van boekhouden. Maar het negeren van deze taal kan fataal zijn. Het is daarom essentieel om samen te werken met een goede boekhouder die de taal vloeiend spreekt. 

Hij is jouw tolk en kan je helpen om de juiste beslissingen te nemen, potentiële risico’s te identificeren en kansen te benutten die anders misschien aan je voorbij zouden gaan. Jouw boekhouder is als een taalpartner in een exotisch land die je begeleidt op je reis naar succesvol ondernemerschap. 

Boekhouder

Boekhouden is niet alleen een noodzakelijk kwaad, het is een taal die kansen creëert. Door de taal van boekhouden te leren, kun je strategische beslissingen nemen die je onderneming naar nieuwe hoogten tillen. Het stelt je in staat om de juiste investeringen te doen, de juiste kostenbesparende maatregelen te nemen en de juiste prijzen te bepalen voor je producten of diensten. Het is de sleutel tot het begrijpen van de financiële gezondheid van je onderneming en het nemen van weloverwogen stappen vooruit.

Natuurlijk, spreek jij die taal niet vloeiend zoals je Nederlands spreekt of wat je moedertaal ook is. En ook al spreek je een lekker woordje Engels, je kunt toch behoorlijk de mist in gaan. Dit is een leuk artikel hierover: what the British say and what they really mean.

Dat geldt ook voor de cijfers in je boekhoudprogramma. Uiteraard lees je het goed, maar vertaal je het mogelijk niet juist.

Wij hebben legio voorbeelden waarbij ondernemers ons vertelden: “Ja, maar ik zag deze getallen en toen…” en dan komt er een heel verhaal dat gebaseerd is op een onjuist vertrekpunt. Dat leidt soms tot vervelende toestanden. 

Dan komen we bij het volgende belangrijke punt: vertrouwen. 

Naast het begrijpen van de taal van boekhouden is vertrouwen in je boekhouder essentieel. Je boekhouder is niet alleen een tolk, maar ook een adviseur die je helpt de juiste beslissingen te nemen. 

Hij is op de hoogte van de laatste regelgeving en fiscale verplichtingen, en kan je begeleiden bij het optimaliseren van je financiële processen. Een goede boekhouder zal je tijdig waarschuwen voor mogelijke risico’s of kansen die zich voordoen. Het opbouwen van een sterke vertrouwensband met je boekhouder is van onschatbare waarde voor je onderneming. Lees hier meer over in dit artikel: de boekhoudklik.

Voor veel ondernemers is boekhouding een tijdrovende taak waar ze weinig plezier aan beleven. Het kan voelen als een vreemde taal die ze liever vermijden. Maar door samen te werken met je boekhouder wordt deze taak een stuk eenvoudiger. Een boekhouder neemt de last van het boekhouden van je over, zodat jij je kunt richten op de kernactiviteiten van je onderneming. Met hun expertise en inzicht kunnen ze je helpen om je financiële doelstellingen te bereiken.

Daarbij helpt de digitalisering en automatisering. Het wordt steeds makkelijker om veel terugkomende administratieve handelingen te automatiseren. Sterker nog, het is bijna essentieel, want zo bespaar je heel veel tijd en voorkom je veel fouten. 

Eén van de makkelijkste dingen om te automatiseren is de zogenaamde bankkoppeling. Voor meer informatie hierover, lees dit artikel: A van Automatisering. 

Ondernemer

Boekhouden is niet alleen relevant voor het verleden en het heden, maar het vormt ook de basis voor toekomstig succes. Door de taal van boekhouden te beheersen, kun je trends en patronen in je financiële gegevens herkennen en anticiperen op veranderingen in de markt. 

Veranderingen zijn er altijd. Het is een universele constante: verandering. Daarom wordt stilstand ook wel achteruitgang genoemd. 

En een inkijkje in de toekomst stelt je in staat om proactief te reageren op nieuwe kansen en uitdagingen. Het is als het hebben van een kompas dat je de juiste richting wijst in de dynamische wereld van het ondernemerschap. We hebben geen glazen bol, maar op basis van jouw cijfers en onze kennis, kunnen we dat inkijkje wel geven. 

Boekhouden

Een vreemde taal leren kost tijd en inspanning. Zo vereist het begrijpen van de taal van boekhouden ook inzet. Het samenwerken met een goede boekhouder is als het hebben van een taalpartner die je helpt deze taal te beheersen en jou gidst in een vreemd land. 

Dus laat je niet overweldigen door de cijfers, maar omarm de taal van boekhouden en ontdek hoe het je kan helpen om het succes van je onderneming te vergroten.

Meer weten?

Stuur even een berichtje en we nemen contact me je op. We helpen je graag een stapje verder.

Boekhouden